
Ünlüler ve modeller inci beyaz dişleri için oldukça çaba sarfediyorlar. Güzel bir gülüş beyaz bir dişle birleştiğinde etkileyici bir izlenim bırakır. Pek çok şey dişlerinizin rengini etkileyebilir ve onları sarı renk tonlarına dönüştürebilir, bu da bazı insanların görünüşleri hakkında rahatsız hissetmelerini ve gülümseme konusunda tereddüt etmelerini sağlayabilir.
ABD Ulusal Tıp Kütüphanesine göre anormal bir diş rengi beyaz veya sarımsı beyaz dışındaki herhangi bir renk olarak kabul edilir. Yani dişinizin rengi ya beyaz olmalı ya da beyaza yakın sarımsı bir renkte olmalıdır.
Diş renklenmesinin çoğu nedeni iki ana kategoriye ayrılır: dışsal ve içsel lekeler. Sararma, ilaç kullanımından yetersiz fırçalamaya kadar geniş bir sağlık faktörü dizisinden de kaynaklanabilir.

Dış kaynaklı lekeler
Dış kaynaklı lekeler, dişlerin sert, en dış tabakası olan emayenin yüzeyini etkiler. Diş minesinin kolayca lekelenebilmesine rağmen, bu lekeler tipik olarak çıkarılabilir veya düzeltilir.
Arizona'daki J. Philipp Dişhekimliği'nden Dr. Justin Philipp,
"Diş sararmasının 1 numaralı nedeni yaşam tarzıdır."
"Sigara içmek, kahve içmek, çay içmek, tütün çiğnemek en kötü suçlular."
Tütün içindeki katran ve nikotin, dişlerin yüzeyinde lekelere neden olabilecek kimyasallardır.
Genel kural olarak, elbiseleri lekeleyebilecek yiyecekler veya içecekler dişlerinizi de lekeleyebilir. Bu nedenle, kırmızı şarap, kola, çikolata ve koyu soslar dahil olmak üzere koyu renkli yiyecekler ve içecekler - soya sosu, sirke, spagetti sosu ve köriler gibi - dişleri renksiz hale getirebilir. Ayrıca üzüm, yaban mersini, kiraz, pancar ve nar gibi bazı meyve ve sebzeler dişleri lekeleme potansiyeline sahiptir. Bu maddeler, diş minesine yapışabilen kromojen pigment üreten maddelerdir.
Asitli yiyecekler ve içecekler diş minesini aşındırarak ve pigmentlerin dişler üzerinde mandallanmasını kolaylaştırarak lekelenmeyi destekleyebilir. Ama çay içenler için iyi haberler var: Uluslararası Diş Hijyeni Dergisi'nde yayınlanan 2014 yılına ait bir araştırmada, süte çay eklenmesi, dişlerdeki lekelenme olasılığını azalttığı için sütte bulunan proteinlerin etkisi değerlendirildi.
Yetersiz diş fırçalama ve diş ipi kullanmama gibi dişlere bakım yapmamak ve düzenli diş temizlemelerine gitmemek, leke üreten maddelerin çıkarılmasını engelleyebilir ve dişlerde plak oluşumuna yol açarak renk kaybına neden olabilir.
İçsel lekeler
İçsel lekeler dişin iç yapısı içinde meydana gelir, dentin olarak adlandırılır, bu lekelerin çıkarılması daha zor hale gelir.
Çok sayıda ilaç dişlerde intrinsik lekelere neden olabilir. Dişler hala gelişirken (8 yaşından önce) çocuklar antibiyotikleri, tetrasiklin veya doksisiklin alırlarsa dişleri kahverengimsi-sarı olabilir. Uzmanlar, hamileliğin dördüncü ayı veya emzirme döneminde tetrasiklin kullanan kadınları uyarıyorlar.
Yetişkinlik döneminde, bakteriyi azaltan ve diş eti iltihabını (diş etlerinin iltihabı) tedavi edebilen bir bileşik olan klorheksidin içeren reçeteli bir ağız gargarası kullanmak dişlerde kahverengi renk değişimlerine neden olabilir. Ayrıca, tetrasiklin bir türevi olan akne ile savaşan ilaç minosiklin dişleri lekeler.
Kemoterapi tedavilerinin yanı sıra baş ve boyunda radyasyona maruz kalmak, içsel lekelere neden olabilir. Antihistaminikler, antipsikotikler ve tansiyon ilaçları gibi bazı nispeten yaygın ilaçlar bile bazen dişleri sarartabilir.
Her ne kadar florür, dişleri güçlendirerek, çürümeyi önlemeye katkı sağlasa da, bu minerali çok fazla almak diş renginiz için iyi değildir. Aşırı miktarda floritten kaynaklanan florozis, dişlerde soluk beyaz çizgiler veya kahverengi lekelere neden olabilir. Philipp'e göre, çoğunlukla içme suyunun, insanların sularını kuyulardan aldıkları alanlar gibi, doğal olarak yüksek düzeyde bulunan florit içeren bölgelerde bir problem oluşturmaktadır. Ayrıca gereğinden çok fazla florür almak veya içinde mineral bulunan durulama ve diş macunları kullanmak da iyi değildir.
Diş tedavileri ayrıca dişlerin koyulaşmasına neden olabilir. Amerikalı diş hekimi Dr. Bruno Sharp,
Birçok diş materyali renk değiştirmeye, özellikle amalgam restorasyonlarına (gümüş dolgular) neden olabilir. Bunlar Cleveland Clinic'e göre dişe gri-siyah bir renk verebilir.
Ek nedenler
Lekelerin yanı sıra, renksiz dişlerin diğer bazı nedenleri; genetik, yaş, hastalık ve yaralanmalardır.
Kalıtım olarak bazı kişilerin dişleri daha parlak veya diş mineleri daha kalın olabilir. Yarı saydam olan emayenin kalınlığı çok önemlidir. İnce bir emaye tabakanız varsa, doğal olarak sarımsı dentininizin gerçek rengi gözükecektir.
Yaş dişlerin rengini koyulaştırabilir: Yaşlandıkça, emaye dış tabakası zamanla incelir ve dişlerin daha sarı görünmesini sağlar. İnceltici emayeye karşı en iyi korunma, günde iki kez flörürlenmiş diş macunu ile fırçalamaktır. Ağız kuruluğunuz varsa doktora başvurmalısınız.
Dişlerin rengi hastalıktan etkilenebilir. Bir enfeksiyondan dolayı genç yaşta yüksek ateş geçirdikten sonra sararma oluşabilir. Şiddetli yenidoğan sarılığı diş sararmasının başka olası nedenidir.
Küçük çocuklarda düşme veya spor yaralanmaları, çocukların dişleri geliştiğinde diş minesinin oluşumunu bozabilir ve grimsi bir görünüme neden olabilir. Yetişkinlerde sinirlere veya yonga dişlerine zarar veren benzer yaralanmalar da dişlerin rengini bozabilir.
Önleme ve tedavi
Sarı dişler için en iyi korunma, ne yediğinize, ne içtiğinize ve sigara içmemeye dikkat etmektir. Aynı zamanda, diş hijyenini iyi bir şekilde yerine getirmeli ve yılda en az iki kez bir diş hekimini ziyaret etmelisiniz.
Uzmanlar:
Dişlerinizi düzenli olarak profesyonelce temizlemenin en iyisi... Bu, lekelenmenin giderilmesine yardımcı olacaktır. Ayrıca, sıvıları bir pipetle içme, sıvıların diş yüzeyinde kaldığı süreyi en aza indirecektir. Ayrıca, fırçalama sonrası yiyecekler veya içecekler tüketildikten sonra ağzınızı su ile durulayın.
Yorumlar