Seçimler öncesinde ve sonrasında piyasalar belirsizlik ve beklenti fiyatlaması yapmaktadır. 24 haziran seçimlerinden önce son haftaya kadar düşüş yaşanırken, son hafta yatırımcılar borsayı bir nebze olsun rahatlattı. Peki geçmişte seçimlerde borsada ne gibi hareketler olmuştu?
İncelemelerimize göre sonucu tahmin edilen seçimler genelde önceden fiyatlanıyor.
Seçimler sonrası en önemli beklenti ise hükümetin ekonomik programını açıklaması...
21 Ekim 1991 Seçimleri
Üstteki grafikte görüldüğü üzere belirsizlik dönemlerinde ciddi düşüşler yaşanmış.
Belirsizlik: Haziran'da seçim kararı alınmış ve 20 Ekim’e kadar borsada düşüş yaşanmış.
Belirsizliğin kalkması: Doğru Yol Partisi’nin hükümeti kuracağı anlaşılınca hızlı bir yükseliş başladı.
Beklentinin bitişi: Yükseliş 17 Ocak 1992’de ekonomik program açıklanana kadar devam etmiş.
24 Aralık 1995 Seçimleri
Belirsizlik : Seçim kararından sonra borsa düşmeye başladı. Seçim sonucu koalisyon belirsizliği oluştu ve seçimden sonra da düşüş devam etti.
Belirsizliğin Kalkması: Refah Partisi ile Doğru Yol Partisi koalisyon hükümeti kuracağının anlaşılması ile hızlı bir yükseliş başladı.
Beklentinin Bitişi: Hükümetin kurulunca yükseliş sonladı. 1999 seçimlerine kadar kurulan koalisyon hükümetleri ile borsada dalgalı bir dönem geçirildi.
19 Nisan 1999
Belirsizlik: 28 Şubat 1997 siyasi gerginlik ve koalisyonlar dönemi sancılı geçti. 30 Haziran 1997-11 Ocak 1999 tarihleri arasındaki azınlık hükümeti ve Türkbank krizi yaşandı. Tahmin edeceğiniz üzere, grafikte de görüldüğü gibi borsa çakıldı.
Belirsizliğin Kalkması: Seçimlere yaklaşırken terörist elebaşı Abdullah Öcalan’ın Türkiye’ye getirilmesiyle Türkiye’yi seçime götüren hükümetin (DSP) seçimlerden sonra hükümeti kuracağı beklentisi ile seçimlerden önce güçlü alımlar yaşandı.
Beklentinin bitişi : Hükümetin kurulması ile borsadaki çakılma süreci bitti fakat bu sancılı dönem ancak yatay döneme geçilmesini sağlayabildi. Fakat 1999 sonlarında IMF anlaşmaları ile ralli dönemi dediğimiz dönem başladı.
4 Kasım 2002 Seçimleri
Belirsizlik: Seçim öncesindeki hükümette Başbakan’ın hastalığı, hükümetin devamının sorgulanması ve Anayasa Krizi seçim öncesi borsada yeni bir krize neden oldu.
Belirsizliğin Kalkması: Seçimden Ak Parti’nin tek parti hükümeti kuracak güçte çıkması ve IMF programının devam ettireceğinin anlaşılması ile borsada yeni bir ralli dönemine girildi. Gelişmekte olan ülkelere yoğun sermaye akışı dönemi de eklenince borsa uzun süre yükseldi.
22 Temmuz 2007 Seçimleri
Düşük Belirsizlik: Seçim öncesi yoğun sermaye akışının devamı, iktidarın devam edeceğine olan güven ile belirsizliğin düşük olması ile borsaya seçimden önce güçlü alımlar geldi.
Beklentinin Sonlanması: Hükümetin kurulmasının ardından yatay seyir yaşandı. ardından 2008 krizi ile satış başladı.
12 Haziran 2011 Seçimi
Düşük Belirsizlik Dönemi: Seçim öncesi tahmin edilen sonuçlar, gelişmekte olan ülkelere sermaye akışının devam etmesi, seçim öncesi borsanın yükselişini getirdi.
Beklentinin Sonlanması: Seçim sonrası önceki seçimlere göre daha yatay bir görünüm elde edildi.
2015 seçimlerinde benzer hareketler yaşandı.
2018 seçimlerinde "başkanlık sistemi" ile yeni bir belirsizlik dönemine girildi. Borsa 120 bin seviyelerinden 90 bin seviyelerine kadar geriledi. Seçime son gün kala alış gelse de seçimden sonra beklenti bitti ve anlık yükselişleri son iki günde düşüşler etkiledi. Uzun vadeli beklentilerle geçmiş yıllarda olduğu gibi seçimden bir iki gün önceki yükselişleri seçimden sonraki kısa süreli (2-7 gün) düşüşlerin takip etmesi geçmiş grafiklerde de görülüyor. Geçmiş seçimlerdeki gibi olağanüstü durumlar yaşanmazsa bu 2-7 günlük düşüşten sonra alımların gelmesi beklenebilir.
Uyarı: Bu yazı bir yatırım tavsiyesi veya danışmanlık hizmeti değildir.
Yorumlar